top of page

Usluge

 

 

Oralna Hirurgija

 

U našim ordinacijama se obavljaju sve vrste oralno-hirurških intervencija. Tu spadaju rutinsko, komplikovano i hirurško vađenje zuba i korjena zuba. Zatim, hirurško vađenje impaktiranih umnjaka, hirurško ortodontska terapija impaktiranih očnjaka, resekcije korjena zuba (apikotomija), paradontalna i gingivalna hirurgija. Takođe, naš tim od tri oralna hirurga se bavi i komplikovanijim oralno hirurškim intervencijama, kao što su uklanjanje viličnih cisti i preimplantatna hirurgija čiji je cilj stvaranje uslova za ugradnju implantata (nadoknada koštanog tkiva, podizanje poda sinusa - sinus lift, transplantacije koštanog i mekog tkiva, primjena produkata krvne plazme pacijenta - PRP, PRF, itd).

Sve hirurške intervencjie se rade u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolne, a u svim slučajevima, gdje za to postoji potreba, prije operacije se izrađuje i analizira trodimenzionalni snimak vilica - CBCT, kao prevencija mogućih komplikacija.

Implantologija 

 

Implantat je vještački umetak koji se postavlja u viličnu kost i na taj način zamjenjuje korijen zuba koji nedostaje, a na koji se može postaviti vještački zub. Na ovaj način se izbjegava oštećenje susjednih zdravih zuba, koji se moraju modifikovati brušenjem da bi se postavio most i spriječava se resorpcija kosti u predjelu izvađenog zuba koja se više ne stimuliše procesom žvakanja. Implantati se integrišu u 97% slučajeva, i najbolje je ugraditi onoliko implantata koliko zuba nedostaje. Ugradnja implantata se obavlja u lokalnoj anesteziji i traje oko desetak minuta po implantatu. Nakon nekoliko nedjelja, na implantat se postavlja nosač za krunu, na koju se odmah postavlja vještački zub. Osim samostalnih krunica, implantati mogu biti nosači mostova, a takođe mogu vršiti i stabilizaciju proteza. Mi koristimo implantate renomiranih švajcarskih i njemačkih proizvođača sa kojima naši hirurzi imaju dugogodišnje pozitivno iskustvo. 

Kompjuterom Vođena Implantologija

 

Primjena trodimenzionalne tehnike snimanja (CBCT) omogućava nam da u softveru aparata izvršimo virtuelno pozicioniranje implantata na najoptimalnijim pozicijama. Na osnovu postavljenog plana ugradnje implantata u daljem procesu se izrađuje guide, tj. vodič, pomoću kojeg se uz korišćenje vođica za borere, ležišta za implantate preparišu uz minimalnu traumu tkiva i maksimalnu bezbjednost po pacijenta. Ovako ugrađeni implantati omogućavaju ne samo funkcionalan, već i estetski isplaniran protetski rad. Prednost ove procedure je i što se pacijentu može jasno predočiti plan implantatno protetske rehabilitacije. Video sa ugradnjom implantata tehnikom kompjuterom vođene implantologije pogledajte ovdje. U ordinciji V dental centar je 2010. godine prvi put u Crnoj Gori primjenjena tehnika trodimenzionalnog planiranja i kompjuterom vođene ugradnje implantata, a 2015. godine i najsavremenije 3D printing tehnologije izrade vodiča za ugradju implantata.

Protetika

 

Teško je imati lijep osmijeh ako Vam je neki od zuba oštećen ili nedostaje. Osim estetskog nedostatka, ugrožena je funkcija cijelog orofacijalnog sistema. Otežano je žvakanje, govor, gutanje… Uslijed nedostatka zuba preostali zubi se pomjeraju prema praznom prostoru i gube koštanu potporu što dodatno ugrožava cijeli sistem i komplikuje kasnije protetsko zbrinjavanje. Dugotrajna krezubost dovodi do gubitka koštanog tkiva, poremećaja u medjuviličnim odnosima i promjena u viličnom zglobu. Analizom stanja vaših preostalih zuba, koštanog tkiva, potpornog aparata zuba i opšteg stanja, predložićemo Vam sve moguće opcije protetske rehabilitacije i zajedno sa Vama izabrati najoptimalniju. U našim ordinacijama, uz saradnju sa najsavremenijim zubnotehničkim laboratorijama izradjujemo: mobilne protetske nadoknade, kombinovane protetske nadoknade, fiksne protetske nadoknade (metal keramičke, cirkonijumske i keramičke krunice i mostove), kao i mobilne i fksne radove na implantatima.

Digital Smile Design

 

Svaki osmijeh je poseban. Zato je veoma važno da on bude u skladu sa proporcijama i oblikom lica, ličnošću i godinama. Digital Smile Design je instrument u estetskoj stomatologiji koji omogućava svakom pacijentu da zajedno sa stomatologom kreira idealno rješenje za svoj osmijeh. Korak po korak, spajaju se funkcionalnost, potrebe i želje pacijenta sa najboljim estetskim rješenjem. Digital Smile Design (DSD) je koncept koji uz pomoć kompjuterske tehnologije simulira krajnji rezultat stomatološkog tretmana. Pomoću fotografija visoke rezolucije i video zapisa pacijenta, detaljnije se može sagledati odnos usana, zuba, desni i samog lica u pokretu. U obzir se uzimaju zenice i razmak između njih, položaj uglova usana i simetrala lica. Konačni plan, koji se pomoću matematičkih proračuna iz digitalnog prevodi u realni, pokazuje se pacijentu. Prednost DSD metode je predvidivost, tj. prije bilo kakve stomatološke intervencije pacijent vidi krajnji rezulatat i o njemu može diskutovati sa stomatologom, ili čak nešto promijeniti.

Ortopedija Vilica

 

Ortodonti su stomatolozi specijalisti koji se bave dijagnostikovanjem, prevencijom i korekcijom orofacijalnih nepravilnosti, tj. malokluzija. Najčešći uzroci ovih nepravilnosti predstavljaju naslijeđene nepravilnosti u rastu i razvoju. Zbog toga je, za njihovo liječenje, potrebno prepoznati nepravilnost vezane za određenu fazu rasta i razvoja.

 

Pored otežanog održavanja oralne higijene i povećanog rizika za nastanak karijesa i oboljenje desni, malokluzije, na duže staze, mogu izazvati i ozbiljnije probleme sa govorom, gutanjem, pa čak i varenjem hrane.

 

Naši ortodonti imaju dugogodišnje iskustvo u riješavanju problema malokluzija, kako sa dječijom populacijom, tako i sa odraslim osobama različitih životnih dobi.

Estetska Stomatologija

 

Ovo je savremena grana stomatologije koja primjenom različitih metoda ima za cilj poboljšanje estetike orofacijalne regije pacijenta. Nakon tretmana, pacijenti su samopouzdaniji, otvoreniji, komunikativniji… Korekcija boje zuba se postiže metodom izbjeljivanja vitalnih i avitalnih zuba kućnim ili tretmanom u ordinaciji, a izradom kompozitnih i keramičkih faseta se može doći do nevjerovatnih estetskih rezultata.

U “V dental centru” vršimo i tretmane PRP (Platelet reach plasma) i PRF (Plasma reach fibrin) metodama. Ovi preparati se dobijaju centrifugiranjem iz krvi pacijenta, a pored primjene u oralnoj i implantatnoj hirurgiji koristimo ih i u Anti age tretmanima. Potpuno su prirodni i imaju za cilj ublažavanje bora, ožiljaka i pigmentacije na licu. Početni rezultati se očekuju nakon 15 do 20 dana, a preporučuje se tri tretmana godišnje.

 

Dječija i Preventivna Stomatologija

 

Djeca predstavljaju posebnu grupu pacijenata i zahtjevaju posebne metode rada. Vrlo često su uplašena te im je potrebno posvetiti vremena za dobijanje povjerenja, a ujedno je poželjno intervencije izvršiti brzo, jer su jako nestrpljivi.

 

Sanacije karijesnih mliječnih zuba predstavljaju najbolju garanciju za zdrave zube u starijoj dobi. Takodje, jako je važno prevenirati karijes mliječnih i ranih stalnih zuba. Zalivanje fisura zuba neophodna je zaštita i čini rane zube otpornijim na karijes. Metoda je jednostavna i potpuno bezbolna, a izvodi se nanošenjem površinskog premaza sa dodatkom fluora na fisure zuba.

 

Ovaj neinvazivni i kratkotrajni tretman garantuje Vašem djetetu zdrave zube u budućnosti.

Radiološka Dijagnostika 

 

Intenzivni razvoj u stomatologiji u prethodnim decenijama doveo je i do značajnih pomaka u stomatološkoj radiologiji. Doze zračenja na savremenim aparatima prilikom izrade snimaka su značajno snižene, cijev koja usmjerava rentgen zrake je konstruisana tako da smanjuje i ograničava polje zračenja na mali prostor, a digitalni senzori koji su zamjenili filmove su izuzetno poboljšali kvalitet i postojanost izgleda snimaka. Jedna od prednosti ovih snimaka je i u tome što se u softveru mogu dodatno obradjivati i analizirati.

 

V dental centar je opremljen najsavremenijim rentgen uredjajima kojima se vrše pojedinačni (ciljani) snimci zuba, ortopantomografski i telerentgen snimci. Ono na šta smo posebno ponosni je iskustvo u radu na trodimenzionalnom CBCT (Cone Beam Computer Tomography) aparatu od 2011. godine gdje smo bili pioniri ne samo u Crnoj Gori, vec i u regionu.

bottom of page